Menu
Image: Pixabay

Hvad Betyder At Faste?

  • D. 23.10.2020

Når man faster, så afstår man helt eller delvist fra at indtage føde i en given periode. En faste kan både strække sig over timer, dage og uger. Ofte er faster forbundet med ønske om vægttab eller er relateret til religiøse ritualer.

Der er dog også eksempler på faste i forbindelse med sundhedsmæssige omstændigheder, for eksempel i forbindelse med operationer og lignende, hvor man ikke spiser op til operationen. Se mere om hvordan faste bruges i de religiøse ritualer her i denne artikel.

Derfor faster man

Indenfor kristendommen kommer fasten fra de første år af religionens fødsel, hvor man opfordrede til at faste om onsdagen og fredagen i modsætning til jødernes mandag og torsdag.

I de fleste religioner ses fasten som en måde, hvorpå den dyrkende kan fordybe sig i sin relation til Gud. Kristne har tidligere fastet i 40 dage som et symbol på de 40 dage, hvor Jesus fastede i ørkenen.

Det er også ud fra fasten, at man fejrer fastelavn. Her ligger fastelavnssøndag altid syv uger før påskedag. Fastelavn kommer fra plattyske ord som "vaste lavent" eller "fastelabend" - altså aftenen inden fasten.

Fastelavn og karneval, der stammer fra det latinske ord "carne vale", der betyder farvel til kød, er begge henvisninger til, at man fejrer, at man tager hul på den 40 dage lange faste med en kæmpe fest.

Fasten betyder her, at man afstår fra fast føde. I de hårdeste udgaver af faste, hverken drak eller spiste man noget i dagevis. I praksis betyder faste oftest, at man skærer ned på antallet af hoved- og mellemmåltider, samtidig med at man fravælger bestemte fødevaretyper. 

Måden hvorpå man faster er meget forskellig fra religion og trosretning til trosretning. Her kan der være strenge krav til, hvordan man skal faste, hvor fasten også påvirker andre dele af dagligdagen end blot måden hvorpå man spiser.

Tak til avxperten Til slut vil sige stort tak til avxperten, der har bidraget økonomisk til dette indlæg. Avxperten er en stor webshop som sælger en masse smart elektronik. Du kan se hele deres udvalg ved at besøge deres hjemmeside her

Relaterede indlæg